Do konkursu przystąpiło 8 Kół Gospodyń Wiejskich działających na terenie gminy Horodło z różnorodnymi regionalnymi potrawami.
Komisja konkursowa w składzie: Paweł Kłosiński – Przewodniczący Rady Gminy Horodło, Lidia Dąbrowska – Bogucka -Pracownik Urzędu Gminy Horodło, Krystyna Szpyrka – Pracownik Gminnego Ośrodka Kultury w Horodle według kryteriów takich jak: smak potrawy, regionalność i tradycyjna receptura, oryginalność, sposób podania oraz prezentacja rozstrzygnęła konkurs w poszczególnych kategoriach:
„Napoje alkoholowe i bezalkoholowe”:
I miejsce: KGW Janki – Nalewka porzeczkowa
II miejsce: KGW Horodło Jagiellonki – Nalewka z pestek pigwy
III miejsce: KGW Rogalin – Nalewka Aroniowa
„Ciasta chleby i inne wypieki”:
I miejsce: KGW Matczanki – Naleśniki z borówką
II miejsce: KGW Hrebenne – Ciasto makowiec
„Inne produkty regionalne” (pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, mieszane):
I miejsce: KGW Zosin – Wędzony szczupak
II miejsce: KGW Bereżnica – Rolada rybna
III miejsce: KGW Liski – Kremowe buraczki z fasolą
Nagrody w konkursie na Regionalny Produkt Kulinarny -2023 ufundował Wójt Gminy Horodło Pan Krzysztof Bożek.
Uatrakcyjnieniem Nadbużańskiego Jarmarku Kulinarnego były koncerty regionalnych zespołów śpiewaczych, dziecięcych i młodzieżowych zespołów tanecznych, działających przy Gminnym Ośrodku Kultury oraz zabawa z kapelą Mirecką, z zespołem Kwadrans oraz zespołem Motif.
Ponadto do dyspozycji gości imprezy były:
- urządzenia rekreacyjne dla dzieci;
- stoiska z watą cukrową oraz popcornem;
- ogródek piwny;
- kiermasz kulinariów.
Wszystkim wystawcom składamy serdeczne podziękowania za organizację stoisk kulinarnych, a uczestnikom Jarmarku za dobrą zabawę.
Komentarze